Učenje o finskom obrazovnom sustavu

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Od 4. do 8. lipnja 15 nastavnika i stručnih suradnika iz Tehničke škole Čakovec boravilo je u Finskoj s ciljem učenja o Finskom obrazovnom sustavu i specifičnostima strukovnog obrazovanja.

Omnia djeluje kao centar strukovne izvornosti u Finskoj. Zajednička je obrazovna  institucija za regiju Espoo te ima i nacionalne i regionalne nadležnosti. U vlasništvu je triju općina i nudi srednje strukovno obrazovanje, osposobljavanje, tečajeve i radionice za mlade i odrasle, obrazovanje odraslih, strukovne tečajeve i podršku pri zapošljavanju za poduzeća. Ima više od 10.000 učenika koji pripadaju čak 123 nacionalnosti te 1125 zaposlenih. Surađuje s oko 6500 poduzeća.

Tijekom trodnevnog programa sudionicima su predstavljeni obrazovni programi, način rada i financiranja i projekti koje se provode. Posebna pažnja posvećena je načinu provođenja nastave za tehnička zanimanja. Sudionici su posjetili i različite praktikume i radionice te ima je na licu mjesta objašnjen način učenja i provođenja praktične nastave.

Učenici uz teoriju dio praktične nastave odrađuju u praktikumima i radionicama u Omnia centru. Tek nakon što usvoje zadane praktične vještine odlaze na praksu u poduzeća. Dio predmeta koji učenici izrade tijekom praktične nastave u školi prodaje se u tzv. Omnia shopu. Također, ovisno o zanimanju, učenici pružaju usluge i izrađuju određene predmete za „vanjske kupce“.

Obrazovanje za tehnička strukovna zanimanja u prosjeku traje 2,5 godine. Za svakog učenika radi se individualni nastavni program. Neki učenici program savladaju u godinu i pol dok nekima treba i pet godina.  Općenito obrazovanje se odvija po premisi „Time is not a goal, knowledge is a goal“.

Nadalje, nastavna godina ne započinje niti ne završava za sve učenika u isto vrijeme. U nastavu se moguće uključiti u jednom od četiri termina, a završetak godine dogovara se s mentorom i ovisi o postignuću planiranih ishoda učenja za tekuću godinu. U trenutku boravka u Omnia centru gotovo i nije bilo učenika,  iako formalno školska godina još nije bila gotova. Većina učenika je postigla planirane ishode učenja te otišla na praznike.

Srednjoškolsko obrazovanje kao i svi nastavni materijali su besplatni. Privatnih srednjih škola gotovo i nema, a one malobrojne su također besplatne jer je u Finskoj ilegalno naplaćivati obrazovanje. Zanimanje nastavnika je vrlo cijenjeno, a nastavnici imaju solidna primanja i određene povlastice kao što su besplatno zdravstveno osiguranje i dr..

U tri dana boravka u Omnia centru grupa je posjetila tri od desetak kampusa na kojima se odvija nastava te stekla dragocjena iskustva i uvide u način odvijanja nastave od koji će neke pokušati implementirati u Regionalnom centru kompetentnosti.